top of page

טומאת אוהל גלילי

  • Writer: Bar Yaron Harir
    Bar Yaron Harir
  • Feb 20
  • 4 min read

נספח 2 לפרק א: מסכת אהלות פרק י"ב משנה ז'


מסכת אהלות דנה בטומאת מת. המת מטמא במגע, כלומר: הנוגע במת טמא שבעת ימים, או הנוגע בחלק ממת גם עליו חלה טומאת המת, הנקראת בלשון המשנה "טומאת שבעה". כמו כן אדם הנושא את המת למרות שאינו נוגע בו, או אדם הנמצא עם המת באוהל אחד, גם עליהם חלה טומאת שבעה. על הנוגע במת, על הנושא אותו ועל השוהה באוהל המת, יש להזות ממי אפר פרה אדומה ביום השלישי וביום השביעי לטומאתם על מנת שייטהרו.


אולם אדם שנוגע בטמא מת, כלומר אדם שני שנגע באדם ראשון אשר נגע במת עצמו, אינו טמא טומאת שבעה, אלא טומאתו תהא יום אחד בלבד עד הערב, ולזה אנו קוראים "טומאת ערב".


הטומאות הנ"ל מפורשות בתורה כדלהלן:


1. במדבר יט, א: "הנוגע במת כל נפש אדם וטמא שבעת ימים" – טומאת מגע במת.


2. במדבר יט, יד: "זאת התורה אדם כי ימות באוהל, כל הבא אל האוהל, וכל אשר באהל יטמא שבעת ימים" – טומאת אוהל.


3. לגבי טומאת משא, הספרי פרשת חוקת לומד זאת מתוך אחת מ-13 מידות שהתורה נדרשת בהן, והיא: הקל וחומר, וכך לימדו. ומה נבלה שהיא טומאת ערב ואינה מטמאה באוהל מטמאה במשא. ככתוב: "והנושא את נבלתם יכבס את בגדיו וטמא עד הערב" (ויקרא יא, כח), כלומר: המת שמטמא באוהל ומטמא טומאת שבעה, כל שכן שמטמא במשא.


מסכת אהלות עוסקת בעיקר בטומאת אוהל וכשמה כן היא - אהלות, דהיינו: טומאות הקשורות לאוהל.

נרחיב בנושא טומאת אוהל במטרה להבין מה הם האופנים בטומאת אוהל, כדלהלן:


א.    כל דבר הנמצא באוהל אחד עם המת, אדם או כלים או אוכלים, ושיש תקרה המאהילה מעליהם, טומאת המת מתפשטת בכל מה שנמצא מתחת לתקרה ומטמאת כל מה שבתוכו.



ב.    במידה והמת נמצא מעל כלים, אדם או אוכלים והמת למעשה מאהיל עליהם טומאת המת יורדת למטה ומטמאת כל מה שמתחת אבל לא מהצדדים.


ג.     אם האדם או הכלים מאהלילם הם על המת, טומאת המת מטמאה למעלה כל מה שכנגד ולא הצדדים. להן תיאור שלושת האופנים:




חשוב לציין כי האוהל מפסיק וחוצץ בפני הטומאה, כלומר: כל מה שמחוץ לאוהל אינו מקבל טומאה, ורק מה שבתוכו מקבל טומאה: אדם, כלים או אוכלים.


אבל על מנת שאוהל יוגדר כאוהל ושכל מה שבתוכו נטמא, וכן כחוצץ מפני הטומאה, חייב האוהל להיות כזה שאורכו טפח, רוחבו טפח וכן גובהו טפח. כך:

 


כלומר: התנאי שאוהל ייקרא אוהל חייב שיהיה לפחות  1X1X1 טפחים.  ואם אחת מהמידות פחותה מטפח הרי שזה לא קרוי אוהל, ואז אין חציצה מפני הטומאה. לזה אנו קוראים "טומאה רצוצה", דהיינו: הטומאה עולה ויורדת ומטמאת כל מה שנגדה, למעלה או למטה ממנה, אבל לא לצדדין, כפי המתואר להן:


יש לציין כי נושא הטומאות והטהרות נחשב לאחד הנושאים ההלכתיים הקשים. בימינו כולנו טמאי מתים, ולכן הערגה והרצון במציאת פרה אדומה והשמחה במציאתה היא גדולה, כי אין הדבר שכיח.


המשנה במסכת אהלות פרק י"ב משנה ז': "עמוד שהוא מוטל לאויר: אפ יש בהיקפו עשרים וארבע טפחים – מביא את הטומאה תחת דופנו: ואם לאו, טומאה בוקעת ועולה, בוקעת ויורדת".

הסבר המקור (לפי קהתי): "עמוד עגול שהוא מוטל לאויר, כלומר: המונח על הארץ בחוץ, תחת כיפת השמיים, וטומאה מונחת תחת עיגולו המאהיל על הקרקע".

 


או במבט לפנים, ייראה הדבר כך:


 

 


אזי אם יש בהיקפו 24 טפחים, מביא את הטומאה תחת דופנו. כלומר: אם היקף העמוד הוא 24 - הואיל ונוכל תחת הקשת AB  לעשות אוהל של טפח על טפח בגובה טפח, וזו ההגדרה של אוהל - הרי שכל מה שנמצא תחת הקשת AB טמא טומאת אוהל מכיוון שחלק ממת נמצא תחתיה. להלן תיאור הנאמר:

 



יוצא מדברי המשנה שאם היקף המעגל יהיה 24 טפחים נוכל לחסום קובייה כזו שאורכה 1 טפח, רוחבה 1 טפח וגובהה 1 טפח.

ממשיכה המשנה ואומרת: "ואם לאו, טומאה בוקעת ועולה ובוקעת ויורדת" כלומר: אם אין בהיקפו של העמוד 24 טפחים, הרי שלא ניתן לחסום תחת הקשת  קובייה של  טפחים, ולכן כל מה שנמצא מתחת לקשת אין לו דין של אוהל, והטומאה תהיה טומאה רצוצה, כלומר: הטומאה תהיה עולה כלפי מעלה וכל מה שכנגד יקבל טומאה.

 

המסקנות המתקבלות מהמשנה הן:

אם ההיקף הוא 24 אזי כל מה שמונח מתחת לקשת AB יש לו דין של אוהל, ואז ניתן לחסום קובייה של 1X1X1 טפחים.

אם  (היקף העמוד) קטן מ 24 אזי כל מה שמונח מתחת לקשת AB אין לו דין של אוהל, מכיוון שלא ניתן לחסום קובייה של 1X1X1 טפחים.

לאחר שהבנו את המשנה ואת המסקנות המתקבלות ממנה נענה על השאלות הבאות:


שאלה מס' 1:

לפניך מעגל O אשר היקפו 24 טפחים, החסום בריבוע ABCD. מצא את הצלע X של הריבוע EFKD.

נתון:


מרובע ABCD הוא ריבוע החוסם מעגל O


צריך לחשב :

 

 

 


חישוב:

  1. מתקיים

2.    24 טפחים = Po (נתון)


3. לכן נקבל את הרדיוס

4.    כמו כן


הוא  ישר זווית


5. לכן  

 

6. לכן     

7.נקבל

8.ולכן

9. ומכאן

10.ומכאן

 

מסקנה: צלע הריבוע החסום EFKD תהיה שווה ל-1.11 טפחים. מהמשנה התקבלה המסקנה שאם  ההיקף הוא שך 24 טפחים- הרי שרק אז ניתן לחסום קובייה של  טפחים, ופחות מכן לא ניתן. ואילו בדרך החישוב שביצענו קיבלנו שאם ההיקף24 טפחים הרי שניתן לחסום קובייה שצלעה גדולה מ- 1 טפחים, ובמקרה זה קיבלנו שאורך הצלע הוא:1.11 טפחים

 

שאלה מס' 2:

לפניך הציור הבא: מעגל O חסום בתוך ריבוע ABCD. אורך צלעו של הריבוע EFKD החסום בין המעגל והריבוע אורך צלעו הוא 1 טפחים, מהו היקפו של המעגל O?

 


מוזמנים לנסות לפתור.


המסקנה היא: שכדי לחסום קובייה של  1X1X1 טפחים מספיק שהיקף העמוד יהיה 21.46 .


   אם כן מתעוררת סתירה ברורה בין החישוב המתמטי שביצענו לדברי המשנה

 

2.54 טפחים = 21.46 – 24 = P Δ





 
 
 

Comentarios


bottom of page